Lizaki reklamowe piernikowe

Posted on

Lizaki reklamowe

Lizaki reklamowe

Doskonałą alternatywą dla popularnych gadżetów reklamowych takich, jak kubki, długopisy, notesy czy powerbanki są różnego rodzaju słodycze. Tego typu produktami z chęcią zajada się każdy z nas, bez względu na wiek czy wykonywany zawód. Do zalet takich produktów zaliczyć można między innymi niską cenę, która sprawia, że na ich zakup bez obaw pozwolić mogą sobie nawet przedsiębiorstwa dysponujące ograniczonym budżetem na działania promocyjne. Warto tu również zdawać sobie sprawę z faktu, iż im więcej słodyczy zamówimy, tym niższa będzie ich cena jednostkowa. Jednym z rodzajów reklamowych słodkości są lizaki. Jak przygotować ich ciasteczkową wersję o smaku piernika? Podpowiadamy!By przyrządzić takie lizaki reklamowe, potrzebne będą następujące składniki: 400 gram ciasta czekoladowego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika oraz 200 gram serka mascarpone. Do ich dekoracji wykorzystać można czekoladę, lukier, kolorową posypkę, żelki, zmielone orzechy, wiórki kokosowe i inne ulubione dodatki. Oprócz tego, niezbędne będą również patyczki do szaszłyków i kawałek styropianu, na którym będzie można wysuszyć gotowe słodkości.

Jak krok po kroku przyrządza się pierniczkowe lizaki reklamowe? W pierwszej kolejności bardzo drobno kruszymy ciasto i mieszamy je z serkiem mascarpone. Z przygotowanej w ten sposób masy formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Wyjmujemy i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy kształty lizaków. W sezonie świątecznym mogą być to na przykład renifery lub bałwanki. Ciasto ponownie wkładamy do zamrażarki na kwadrans. Wyjmujemy, a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z olejem lub roztopioną margaryną.

Patyczki na Lizaki reklamowe moczymy w wodzie i wbijamy w nie ciasteczka do około 3/4 wysokości. Następnie poszczególne słodkości moczymy w roztopionej czekoladzie lub smarujemy lukrem. Dekorujemy wedle uznania i wbijamy w styropian tak, aby wyschły. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Tam też najlepiej je przechowywać, aby zachowały one swoją pierwotną formę.

Tags: , ,